O založbi

Beletrina, zavod za založniško dejavnost (do leta 2014 Študentska založba) deluje že 20. leto. Čeprav je svojčas predstavljala eno manjših in mlajših slovenskih založb, je s svojim izbranim domačim in prevodnim knjižnim programom – leposlovnim, esejističnim in humanističnim - postala eno osrednjih stičišč in izvirov literarnega življenja in ena izmed najbolj produktivnih slovenskih založb ter standard za kakovost - tako v leposlovju kot v humanistiki, posebno pozornost pa namenjamo tudi oblikovanju knjig, pristopu k bralcem in subtilnemu marketingu. 

Beletrina danes izda več kot 50 naslovov letno v treh knjižnih zbirkah: istoimenski Beletrini, Kodi in Posebnih izdajah, ima organizirano redno mrežo nastopov svojih avtorjev po vsej Sloveniji in redno organizira obiske tujih avtorjev v naših krajih. Med zbirkami je prav gotovo najbolj prepoznavna leposlovna zbirka Beletrina, ki je v zadnjih letih postavila nove standarde kakovosti na področju izdajanja leposlovja, njen program skuša združevati tradicijo in novosti, naši avtorji so tako vse od slovenskih klasikov  pa do mlajše in najmlajše generacije. Ob tem smo tesno povezani z mednarodnim prostorom. Pri prevodih sledimo najbolj zanimivim trendom v elitni literaturi, okrog dvajset naših knjig izzide letno v tujini.
 
Omeniti moramo tudi dva vrhunska literarna festivala, ki sta zrasla pod Beletrinino streho: mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina (www.stihoteka.org), ki zadnji teden avgusta pestri dogajanje na Ptuju in obiskovalcem prestavlja  pesnike in pesnice z vsega sveta, ter festival Fabula - literature sveta (www.festival-fabula.org), ki vabi prozaiste s širšega mednarodnega zemljevida ter se je v letu 2015 zgodil že dvanajstič.

Pod okriljem založbe deluje tudi literarni portal www.airbeletrina.si, ki z neodvisnim uredništvom spremlja, komentira in analizira splošno literarno dogajanje doma in po svetu in evropska pesniška platforma www.versopolis.com, ki je nastala z namenom ustvarjanja priložnosti za perspektivne evropske pesnice in pesnike, saj jim omogoča, da se uveljavijo tudi zunaj meja svoje domovine. Versopolis je od marca 2016 tudi spletna revija za poezijo, knjige in kulturo.

Vabimo vas tudi, da obiščete knjigarno Beletrina na Novem trgu 2 v Ljubljani, kjer vam poleg stalnih popustov nudimo tudi darilne bone, brezplačno zavijanje daril in pester izbor knjig slovenskih avtorjev v tujih jezikih!

Odgovorni na Beletrini:

Mitja Čander, direktor založbe in urednik zbirke Beletrina

Aleš Šteger, strokovni vodja založbe, urednik zbirke Koda in vodja festivala Dnevi poezije in vina

Marko Hercog, tehnični direktor 

Špela Pavlič, izvršna urednica zbirke Beletrina

Anja Kovač, vodja projektov, producentka festivala Dnevi poezije in vina

Manca G. Renko, programska vodja festivala Literature sveta - Fabula

Miljana Cunta, vodja projektov, urednica

Petra Kavčič mednarodno sodelovanje, avtorske pravice

Matic Razpet, Biblos

Kontakti:

Centrala: (01) 200-37-00
Fax: (01) 25-22-618
Mail: info@zalozba.org
 
Knjigarna Beletrina: 040 922 521, Mail: beletrina@galarna.si 
Spletna naročila:
Tel.: 01 200 37 00 in 01 200 37 10
Mail: prodaja@zalozba.org

Promocija in PR: (01) 200-37-17
Mail: ada.cajnko@zalozba.org

Mednarodno sodelovanje: (01) 200-37-07
Mail: petra.kavcic@zalozba.org

Tehnični direktor: (01) 200-37-11
Mail: marko@zalozba.org

Dnevi poezije in vina: (01) 200 37 16
Mail: anja.kovac@zalozba.org

Literature sveta - Fabula: (01) 200 37 00
Mail: manca.renko@zalozba.org

Biblos: (01) 200-37-05, matic.razpet@zalozba.org

Tajništvo: (01) 200 37 00

Knjigarna Beletrina: 040 922 521, mail: beletrina@galarna.si;