O založbi

Beletrina, zavod za založniško dejavnost (do leta 2014 Študentska založba) deluje že dobri dve desetletji. S svojim izbranim domačim in prevodnim knjižnim programom – leposlovnim, esejističnim in humanističnim - je postala eno osrednjih stičišč in virov literarnega življenja in ena izmed najbolj produktivnih slovenskih založb ter standard za kakovost - tako v leposlovju kot v humanistiki, posebno pozornost pa namenjamo tudi oblikovanju knjig in pristopu k bralcem.

Beletrina izdaja knjige v knjižnih zbirkah Beletrina, Koda in v Posebnih izdajah, ima organizirano redno mrežo nastopov svojih avtorjev po vsej Sloveniji in redno organizira obiske tujih avtorjev v naših krajih. Med zbirkami je najbolj prepoznavna leposlovna zbirka Beletrina, ki je v zadnjih letih postavila nove standarde kakovosti na področju izdajanja leposlovja. Njen program združuje literarno klasiko in novosti, naši avtorji so tako slovenski klasik kot avtorji mlajše generacije. Ob tem smo tesno povezani z mednarodnim prostorom. Pri prevodih sledimo najbolj zanimivim trendom v elitni literaturi, naše knjige redno izhajajo v tujini.
 
Založba Beletrina vsako leto organizira dva vrhunska literarna festivala: mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina (www.stihoteka.org), ki zadnji teden avgusta popestri dogajanje na Ptuju in obiskovalcem prestavlja  pesnike in pesnice z vsega sveta, ter festival Fabula - literature sveta (www.festival-fabula.org), ki privablja zvezdniška imena na področju proze z vsega sveta.

Pod okriljem založbe delujeta tudi literarni portal www.airbeletrina.si, ki z neodvisnim uredništvom spremlja, komentira in analizira splošno literarno dogajanje doma in po svetu in evropska pesniška platforma www.versopolis.com, ki je nastala z namenom ustvarjanja priložnosti za perspektivne evropske pesnice in pesnike, saj jim omogoča, da se uveljavijo tudi zunaj meja svoje domovine. Versopolis je od marca 2016 tudi spletna revija za poezijo, knjige in kulturo.

knjigarni Beletrina na Novem trgu 2 v Ljubljani poleg stalnih popustov nudimo darilne bone in pester izbor knjig slovenskih avtorjev v tujih jezikih.

Odgovorni na Beletrini:

Mitja Čander, direktor založbe in urednik zbirke Beletrina

Aleš Šteger, strokovni vodja založbe, urednik zbirke Koda in vodja festivala Dnevi poezije in vina

Marko Hercog, tehnični direktor 

Špela Pavlič, izvršna urednica zbirke Beletrina

Anja Kovač, vodja projektov, producentka festivala Dnevi poezije in vina

Manca G. Renko, programska vodja festivala Literature sveta - Fabula

Miljana Cunta, vodja projektov, urednica

Petra Kavčič mednarodno sodelovanje, avtorske pravice

Matic Razpet, Biblos

Ada Cajnko, promocija in PR

Kontakti:

Centrala: (01) 200-37-00
Fax: (01) 25-22-618
Mail: info@zalozba.org
 
Knjigarna Beletrina: 040 922 521, Mail: beletrina@galarna.si 
Spletna naročila:
Tel.: 01 200 37 00 in 01 200 37 10
Mail: prodaja@zalozba.org

Promocija in PR: (01) 200-37-17
Mail: ada.cajnko@zalozba.org

Mednarodno sodelovanje: (01) 200-37-07
Mail: petra.kavcic@zalozba.org

Tehnični direktor: (01) 200-37-11
Mail: marko@zalozba.org

Dnevi poezije in vina: (01) 200 37 16
Mail: anja.kovac@zalozba.org

Literature sveta - Fabula: (01) 200 37 00
Mail: manca.renko@zalozba.org

Biblos: (01) 200-37-05, matic.razpet@zalozba.org

Tajništvo: (01) 200 37 00

Knjigarna Beletrina: 040 922 521, mail: beletrina@galarna.si;