Pesniška turneja v Kanadi, Drago Jančar v Montrealu in druga mednarodna gostovanja Beletrininih avtorjev spomladi 2017

21.4.2017


Beletrina med 25. aprilom in 1. majem organizira pesniško turnejo štirih slovenskih pesnikov v treh kanadskih mestih, Torontu, Ottawi in Montrealu. Na turneji bodo sodelovali Miljana Cunta, Stanka Hrastelj, Gorazd Kocijančič in Aleš Šteger.

Miljana Cunta in Gorazd Kocijančič bosta 26. aprila nastopila na pesniškem branju v Torontu s kanadsko pesnico Giovanno Riccio in posebnim gostom Georgeom Elliottom Clarkom, pesnikom lavreatom kanadskega parlamenta. Isti dan bosta svojo poezijo v Javni knjižnici Ottawa brala Stanka Hrastelj in Aleš Šteger, na branju se jima bo pridružil pesnik David O'Meara, trikratni dobitnik nagrade Archibalda Lampmana.

Pesniki bodo pot nadaljevali v Montreal, kjer bodo sodelovali na festivalu Blue Metropolis. Tam se bodo srečali s kanadskimi kolegi, Gillian Sze, Giovanno Riccio, Natasho Kanapé Fontaine, Pierrom Nepveaujem in Georgem Elliottom Clarkom, ki so bili avgusta 2016 udeleženci pesniške prevajalske delavnice v okviru 20. Dnevov poezije in vina na Ptuju. Pesniki bodo na Blue Metropolisu ponovno sodelovali na pesniški delavnici, ki ji bodo sledila festivalska branja in pogovori.

Mednarodni festival Blue Metropolis bo letos potekal že 19. in v pestrem programu gostil preko 200 pisateljev, pesnikov in umetnikov iz več kot desetih držav. V tokratni ediciji bo v središče postavil Slovenijo in slovensko književnost, zato bo ob prej omenjenih pesnikih eden izmed osrednjih gostov festivala tudi pisatelj Drago Jančar. Ta se bo v Montrealu mudil od 27. do 30. aprila in sodeloval na izbranih festivalskih branjih in pogovorih.

Kanadska turneja bo izvedena ob pomoči slovenskega veleposlaništva v Ottawi, Vseslovenskega kulturnega odbora v Torontu in festivala Blue Metropolis, turnejo pa je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

 

Druga gostovanja Beletrininih avtorjev in novi prevodi v tuje jezike

 

V teh dneh je pri britanski založbi Istros Books/Peter Owen Publishers izšel angleški natis romana Aleša Štegra Odpusti (prevod: Urška in Noah Charney). Šteger bo ob izidu prevoda z naslovom Absolution gost irskega literarnega festivala v Corku, in sicer bo na festivalu nastopil v petek, 21. aprila, knjigo pa bo nato v nedeljo, 23. aprila, predstavil še na posebnem dogodku v londonski knjigarni Burley Fisher.

Pri založbi Hollitzer je marca izšel nemški prevod odmevnega prvenca Dina Bauka Konec. Znova, v nemščini Ende. Abermals. Avtor, ki je knjigo predstavljal na nedavnem knjižnem sejmu v Leipzigu, bo 26. aprila sodeloval na literarnem večeru na Dunaju, 16. maja pa bo gostoval v Gradcu,  kjer se bo v okviru programa Slovenske čitalnice v Štajerski deželni knjižnici pogovarjal s prevajalcem Sebastianom Walcherjem. Temu bo 9. junija sledila še predstavitev v Pavlovi hiši v štajerski Potrni.

Še vedno pa odmeva angleški prevod romana Panorama Dušana Šarotarja. Roman še naprej prejema odlične kritike, avtor pa bo 21. maja nastopil na mednarodnem literarnem festivalu v Dublinu.

Pesniška turneja in gostovanja avtorjev v tujini so del programa mednarodnega sodelovanja, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.