Slovenska pesnica Maja Vidmar skupaj z 10 evropskimi pesniki ob svetovnem dnevu poezije

14.3.2017


Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu ob mednarodnem dnevu poezije 21. marca v okviru rimske sekcije mreže kulturnih inštitutov EU (EUNIC) prireja pesniško branje v počastitev evropskih sodobnih poetik in jezikov. Slovenske barve bo letos zastopala pesnica Maja Vidmar. Pesniški večer, na katerem bo enajst pesnikov iz različnih evropskih držav v izvirnem jeziku bralo svoje poezije, bo enkratna priložnost podrobneje spoznati sodobno evropsko pesniško ustvarjanje.

Rimska sekcija mreže EUNIC (European Union National Institutes for Culture), katere član je tudi Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu, letos že drugič organizira pesniško branje ob svetovnem dnevu v sodelovanju z Združenjem italijanskih pisateljev, Hišo književnosti Mestne občine Rim (Casa delle Letterature) in Delegacijo Evropske komisije v Rimu. Tudi letos poteka dogodek pod pokroviteljstvom Italijanske nacionalne komisije za UNESCO.

Večer ob svetovnem dnevu poezije bo posvečen pestrosti zvoka in verzov, saj bo vseh enajst evropskih pesnikov svoje poezije bralo v izvirnih jezikih, pri čemer bodo istočasno predvajani prevodi v italijanski jezik. Srečanje, ki ga bo povezovala Maria Ida Gaeta, bo potekalo ob glasbeni spremljavi španskega kitarista Rafaela Arias Fernándeza. Svoje poezije bodo brali pesniki: Michael Hammerschmid iz Avstrije, Georgi Gospodinov iz Bolgarije, Daniela Danz iz Nemčije, Claudio Damiani iz Italije, Janusz Kotański iz Poljske, Denisa Comănescu iz Romunije, Dana Podracká iz Slovaške, Maja Vidmar iz Slovenije, Menchu Gutiérrez iz Španije, Michael Fehr iz Švice in János Áfra iz Madžarske.

Maja Vidmar (1961), spada med najvidnejše slovenske pesnice. Rojena je v Novi Gorici, v času študija slovenščine in primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti se je preselila v Ljubljano. Še danes živi v prestolnici, kjer deluje kot svobodna umetnica.
Do zdaj je izšlo sedem pesniških zbirk: Razdalje telesa, 1984; Način vezave, 1988; Ob vznožju, 1998; Prisotnost, 2005; Sobe, 2008; Kako se zaljubiš, 2012, ki je izšla pri Beletrini, in Minute prednosti, 2015. ter dva izbora: Ihta smeri, 1989 in Petdeset pesmi, 2015.

Več na spletni strani veleposlaništva.

 

Foto: Ljubo Vukelič