Tolstojev biograf dr. Pavel Basinski v Cankarjevem domu

4.1.2017


V sredo, 11. januarja 2017, ob 18.00 bo imel v Klubu Cankarjevega doma predavanje eden najbolj priznanih Tolstojevih biografov, dr. Pavel Basinski, avtor knjige Lev Tolstoj: Pobeg iz raja, ki je leta 2015 izšla pri Beletrini. Vabljeni!

Leta 1910 je tedaj dvainosemdesetletni Lev Nikolajevič Tolstoj pobegnil s svojega posestva v Jasni Poljani in deset dni pozneje umrl na zakotni železniški postaji Astapovo. Eden največjih ruskih pisateljev in mislecev je vse življenje preživel v protislovju: med zavedanjem o nepravičnosti gosposkega in razuzdanega plemiškega življenja, ki ga je živel v krogu svoje družine, in zahtevami svojih najbližjih. 

Temelji duhovnih, moralnih in filozofskih načel, o katerih je Tolstoj učil proti koncu svojega življenja, segajo v njegovo najzgodnejše otroštvo. Predavanje dr. Basinskega bo tako posvečeno zgodnjemu obdobju Tolstoja preden je postal pisatelj in filozof. Brez poznavanja tega dela njegove biografije ni mogoče razumeti pisateljevega duhovnega preobrata in življenjskih odločitev iz poznejšega obdobja. 

Dr. Pavel Basinski je avtor dokumentarnega romana Lev Tolstoj: Pobeg iz raja, v katerem je z gledišča Tolstojevega odhoda od doma in smrti v Astapovu osvetlil celotno pisateljevo življenje. Avtor je v literarizirani kroniki Tolstojevega življenja spojil dve pripovedni liniji; prva se nanaša na deset dni pobega, druga zajema vse življenje. Basinski se je v knjigi ozrl po najintimnejših plateh Tolstojevega življenja in poglobljeno orisal njegov odnos z ženo Sofjo Andrejevno ter pisateljev duhovni preobrat. 

Več o knjigi Lev Tolstoj: Pobeg iz raja (Beletrina, 2015) lahko preberete tukaj

Predavanje je del programa festivala Tolstoj, iskalec resnice, ki bo med 11. januarjem in 24. marcem potekal v Cankarjevem domu.

Predavanje je tudi del Beletrininega sklopa Knjižno zrcalo, ki ga finančno podpira Javna agencija za knjigo RS.

Vabljeni na predavanje in k branju knjige!