Golobice sprave

19.12.2016


Ob izidu romana finske pisateljice Sofi Oksanen z naslovom Ko golobice izginejo vabljeni na pogovor v knjigarno Beletrina: v sredo, 21. 12. 2016 ob 18.00. Pogovarjali se bodo zgodovinar dr. Božo Repe, teolog in urednik Peter Kovačič Peršin ter Manca G. Renko.

Nedavno je v slovenščini izšel roman finske pisateljice Sofi Oksanen z naslovom Ko golobice izginejo. Roman pripoveduje o estonski zgodovini – in dokazuje, da se zdi lastna zgodovina lahko edinstvena le tistim, ki slabo poznajo zgodovino drugih. Roman, postavljen v Estonijo med drugo svetovno vojno namreč zrcali stiske, ki niso lokalne, marveč univerzalne in jih lahko spremljamo v večjem delu Evrope, tudi v Sloveniji.

Roman predstavlja zgodbi Edgarja in Rolanda ter Edgarjeve žene Juudit. Roland in Edgar stojita na nasprotnih bregovih: prvi je zagrizen borec za osvoboditev Estonije izpod sil okupatorjev, ki se zato pridruži odporniškim gibanjem, drugi pa kameleonsko spreminja svojo identiteto in prepričanja, da bi si pridobil naklonjenost vsakokratne oblasti. Prava tragična junakinja časa pa je Edgarjeva zapuščena žena Juudit, ki na stran zavojevalcev prestopi iz naivne, a razumljive želje po ljubezni.  

O tem, zakaj so (ali niso) Edgar, Roland in Juudit tudi liki slovenske zgodovine, v čem je slovenska zgodovina podobna drugim (in ali se od njih sploh razlikuje) ter ali sprava obstaja, se bodo v sredo, 21. 12. 2016 ob 18.00 v knjigarni Beletrina pogovarjali zgodovinar dr. Božo Repe, teolog in urednik Peter Kovačič Peršin ter Manca G. Renko.

Na dogodku bo knjiga Ko golobice izginejo na voljo po 20% znižani ceni za 23,2€ (redna cena 29€).

Vabljeni!


Pogovori v knjigarni Beletrina so organizirani v sklopu projekta Stories that can change the world / Zgodbe, ki lahko spremenijo svet, v okviru katerega so v letu 2016 s podporo programa Ustvarjalna Evropa izšle knjige Zadnja beseda Hanifa Kureishija, Dora Bruder Patricka Modianoja, Ko golobice izginejo Sofi Oksanen in Saturnovi obroči G. W. Sebalda.

Program v knjigarni Beletrina  sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.