Novice

 • Objekti v graditeljstvu so strukture, ki jih naredi človek za potrebe lastnega obstoja in razvoja. Nekateri objekti, zgrajeni v preteklosti so zaradi svoje pomembnosti imenovani kulturni spomeniki; so gradniki zgodovine in opomniki našega civilizacijskega razvoja. Zgrajeni v preteklosti za trenutek sedanjosti in lahko za neskončnost prihodnosti, so podedovane dobrine, nekateri od njih so lahko tudi del temeljev narodne identitete. V Sloveniji se najpomemnejši, tisti, ki so izjemnega pomena za državo, imenujejo kulturni spomeniki državnega pomena. Imajo nacionalni pomen in poleg ostalega predstavljajo tudi “...vir za razumevanje zgodovinskih procesov, pojavov ter njihove povezanosti s sedanjo kulturo in prostorom...,”. (ZVKD-1, 11.člen).
 • Foto: Marijan Zlobec Četrtek, 18. maj 2017 med 11.00 in 13.00, dvorana Društva slovenskih pisateljev.
 • Pesniška turneja v Kanadi, Drago Jančar v Montrealu in druga mednarodna gostovanja Beletrininih avtorjev spomladi 2017 Beletrina med 25. aprilom in 1. majem organizira pesniško turnejo štirih slovenskih pesnikov v treh kanadskih mestih, Torontu, Ottawi in Montrealu. Na turneji bodo sodelovali Miljana Cunta, Stanka Hrastelj, Gorazd Kocijančič in Aleš Šteger.
 • Pri Beletrini je izšel novi roman Draga Jančarja 'In ljubezen tudi' Avtor bo aprila roman predstavil v Mariboru in Ljubljani. V Mariboru bo nastopil v četrtek, 20. aprila, ob 19. uri v Lutkovnem gledališču Maribor. Pogovor bo povezovala Zora A. Jurič. V petek, 21. aprila, se bo v Narodni in univerzitetni knjižnici o knjigi pogovarjal z direktorjem Beletrine Mitjo Čandrom, z začetkom ob 19. uri.
 • Predavanje dr. Janeza Kresala ob izidu monografije o Edu Mihevcu Vabimo vas na predavanje prof. dr. Janeza Kresala ob izidu monografije Edo Mihevc: Izbrana dela, ki bo v torek, 18. aprila, ob 17.00 v sejni sobi Pretorske palače v Kopru. Vstop prost!
 • Predstavitev knjige Ane Pogačnik Zemlja nas ljubi V soboto, 1. aprila, vas ob 10.00 vabimo v Galerijo Equrna na predstavitev knjige Ane Pogačnik z naslovom Zemlja nas ljubi. Z avtorico se bo pogovarjala Tina Košir.
 • Pogovor ob izidu monografije o Edu Mihevcu Vabimo vas na pogovor ob izidu monografije Edo Mihevc: Izbrana dela, ki bo v četrtek, 23. marca, ob 19.00 v Velikem stolpu Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (Pot na Fužine 2, Ljubljana). V pogovoru bodo sodelovali urednik monografije prof. dr. Janez Kresal, direktor MAO Matevž Čelik in moderatorka pogovora Polona Balantič.
 • Slovenska pesnica Maja Vidmar skupaj z 10 evropskimi pesniki ob svetovnem dnevu poezije Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu ob mednarodnem dnevu poezije 21. marca v okviru rimske sekcije mreže kulturnih inštitutov EU (EUNIC) prireja pesniško branje v počastitev evropskih sodobnih poetik in jezikov. Slovenske barve bo letos zastopala pesnica Maja Vidmar. Pesniški večer, na katerem bo enajst pesnikov iz različnih evropskih držav v izvirnem jeziku bralo svoje poezije, bo enkratna priložnost podrobneje spoznati sodobno evropsko pesniško ustvarjanje.
 • Predavanje dr. Janeza Kresala ob izidu monografije o Edu Mihevcu Vabimo vas na predavanje prof. dr. Janeza Kresala ob izidu monografije: Edo Mihevc, Izbrana dela, ki bo v sredo, 1. marca, ob 10.00, v Fabianijevi predavalnici Fakultete za arhitekturo v Ljubljani.
 • Predstavitev knjige Vesolje človeškega telesa Marka Pogačnika Vabimo vas na predstavitev knjige Marka Pogačnika Vesolje človeškega telesa, ki je pravkar izšla pri Beletrini. Predstavitev bo v četrtek, 16. februarja, ob 19. uri v galeriji Equrna na Gregorčičevi ulici 3 v Ljubljani. Pogovor o knjigi bo povezovala Tina Košir.
 • Literarno potovanje z Beletrino in Alojzom Ihanom Ob izidu nove zbirke esejev dr. Alojza Ihana z naslovom Čas nesmrtnosti (Koda, 2016) se bo avtor v okviru januarskega literarnega potovanja z Beletrino v Drama kavarni pogovarjal z dr. Manco Košir. Pridružite se nam v torek, 17. decembra, ob 17.00 v Drama Kavarni. Odlomke iz knjige bo bral član ansambla SNG Drama Zvone Hribar.
 • Alojz Ihan, Renata Salecl in Matjaž Lunaček o nesmrtnosti Pred kratkim je izšla nova esejistična zbirka dr. Alojza Ihana z naslovom Čas nesmrtnosti, prva po kritiško odlično sprejetih Državljanskih esejih iz leta 2014. Vabimo vas, da se nam pridružite na uvodni predstavitvi knjige, ki bo v četrtek, 12. januarja, ob 18.00 v kavarni Moderne galerije v Ljubljani. Poleg avtorja bosta v pogovoru sodelovala še dr. Renata Salecl in dr. Matjaž Lunaček. Pogovor bo vodila Manca G. Renko.
 • Tolstojev biograf dr. Pavel Basinski v Cankarjevem domu V sredo, 11. januarja 2017, ob 18.00 bo imel v Klubu Cankarjevega doma predavanje eden najbolj priznanih Tolstojevih biografov, dr. Pavel Basinski, avtor knjige Lev Tolstoj: Pobeg iz raja, ki je leta 2015 izšla pri Beletrini. Vabljeni!
 • Beletrinino leto 2016 v številkah Leto 2016 je za nami. Preden se zaženemo v 2017, bi se vam radi zahvalili, da ste bili z nami in podpirali naše delo.
 • Nagradna igra časnika Delo in založbe Beletrina zaključena! Delo in Beletrina sta z mislimi na vas oblikovala nabor dvajsetih privlačnih knjižnih izdaj, s katerimi Beletrina zaznamuje dvajsetletnico svojega delovanja. Dvajsetim bralcem, ki so pravilno odgovorili na nagradno vprašanje, bomo poslali knjigo po lastni izbiri. Objavljamo seznam nagrajencev:
1234567891011..21 >
Arhiv novic